Blogs over persoonlijke groei, Feminine blogs

4 tips voor het creëren van een positief zelfbeeld

Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord.. zelfbeeld. Maar wat wordt er nou eigenlijk bedoeld met zelfbeeld? En hoe creëer je een positief zelfbeeld? Je leest het hier.

Wat is zelfbeeld?

Het woord zelfbeeld zegt eigenlijk al wat het betekent, het is het beeld dat je van jezelf hebt. Het gaat over hoe je jezelf ziet, ook al hoeft dit niet direct iets te maken te hebben met hoe je echt bent of hoe anderen jou zien. Je zelfbeeld wordt namelijk bepaald door je conditionering. Conditionering is een verzamelnaam voor de manier waarop je je (onbewust) aanpast aan je omgeving. Denk hierbij aan beperkende overtuigingen die je over jezelf hebt gecreëerd op basis van ervaringen uit het verleden. Deze overtuigingen hebben invloed op jouw zelfbeeld, maar zijn dus een perceptie en zeggen niks over de realiteit. Je beoordeelt jezelf op een bepaalde manier en op basis hiervan vertoon je (onbewust) bepaald gedrag.

Negatief zelfbeeld

Je kent vast wel iemand die altijd onzeker is. Of misschien ben jij zelf wel die persoon. Een negatief zelfbeeld houdt in dat je belemmerende overtuigingen over jezelf hebt gecreëerd, waardoor je (onbewust) je potentieel blokkeert. Dit kan gaan over je uiterlijk, maar ook over andere persoonlijkheidskenmerken. Een positief zelfbeeld houdt daarentegen in dat je behulpzame overtuigingen over jezelf hebt gecreëerd, die je helpen om je volledige potentie te benutten. Wil je meer lezen over wat overtuiging inhoudt? Lees dan onze blog over hoe overtuigingen jouw leven beïnvloeden.

Het ontstaan van je zelfbeeld

Je zelfbeeld wordt gevormd door de dingen die je meemaakt. Met name de eerste jaren van je leven zijn hiervoor bepalend, maar ook op latere leeftijd kun je ervaringen opdoen die een negatief effect kunnen hebben op je zelfbeeld. Onzekerheden en minderwaardigheidscomplexen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan doordat je vroeger werd gepest, of doordat je negatieve geloofsovertuigingen van je ouders hebt overgenomen. Als je moeder bijvoorbeeld altijd op dieet was of je vader soms opmerkingen maakte die je het gevoel gaven dat je niet goed genoeg was, dan kun je hier nu (onbewust) last van hebben. Het vormt dan een blokkade in je onderbewustzijn (bestaande uit beperkende overtuigingen en trauma’s op mentaal en emotioneel niveau). In feite is een laag zelfbeeld het gevolg van een ervaren gemis aan liefde, veiligheid en acceptatie op bepaalde momenten in je leven.

De consequenties van een laag zelfbeeld

Een laag zelfbeeld zorgt er vaak voor dat je patronen creëert om dit gemis aan liefde, veiligheid en acceptatie op te vullen buiten jezelf. Je vertoont bijvoorbeeld (onbewust) bepaald gedrag om goedkeuring van anderen te ervaren, of vermijdt juist bepaalde situaties vanwege de angst voor afwijzing. Je bent eigenlijk meer bezig met de buitenwereld dan met jezelf. Als gevolg hiervan kun je soms het gevoel hebben dat je jezelf een beetje kwijt bent of dat je je eigen behoeften niet goed kent. Je piekert veel en bent bang dat er iets mis is met jou, waardoor je je automatisch veel gaat aanpassen aan anderen. Mogelijk verstop je sommige delen van jezelf voor de buitenwereld, omdat je ook zelf het contact hiermee bent kwijtgeraakt. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot klachten zoals faalangst, een eetstoornis, obsessief gedrag, depressieve gevoelens en sociale isolatie.

Body Image en de invloed van je omgeving

De hoge eisen die de huidige maatschappij van ons stelt maken het niet altijd makkelijk om een positief zelfbeeld te creëren. Op social media zie je vaak afgetrainde lichamen voorbij komen, op televisie zijn mensen altijd perfect opgemaakt en de objectivering die veel vrouwen in het dagelijkse leven ervaren helpt ook niet altijd mee. Meer lezen over Body Image? Bekijk hier de blogpost over Body Image.

Tips op je zelfbeeld te verbeteren

Onderstaand volgen een aantal tips om je zelfbeeld te verbeteren.

  1. Kies bewust met wat en wie je je omringt

Gelukkig heb je zelf invloed op wie je volgt op social media en wat je kijkt op televisie. Volg jij allemaal ‘perfecte plaatjes’ die je een slecht gevoel geven? Vraag jezelf dan af wat dit bijdraagt aan jou geluk en of er geen betere pagina’s zijn die je een beter gevoel geven. Social media en tv kunnen ook een positief effect hebben op je welzijn, zolang je bewuste keuzes maakt in waar jij je op focust. Laat je inspireren, maar vergelijk jezelf niet met anderen. Verder bepaal je ook zelf met wie je omgaat en in welke omgeving jij je veel bevindt. Zijn dit mensen die jou ondersteunen bij je groei? Of beperkt je omgeving juist je potentie? En blijf je hierdoor bijvoorbeeld vastzitten in oude patronen.

  1. Ga aan de slag met zelfonderzoek en innerlijk werk

Door aan de slag te gaan met innerlijk werk en zelfonderzoek word je je bewust van beperkende overtuigingen en blokkades in je onderbewustzijn, zodat je deze kunt doorbreken. Meer weten over hoe je aan de slag kunt met innerlijk werk? Lees onze blog over shadow work. Of bekijk het uitgebreide cursusaanbod van onze First Community en ontvang gratis opdrachten & tools, terwijl je samenwerkt met gelijkgestemden in dit proces.

  1. Stap uit je comfortzone

Persoonlijke groei is het gevolg van het oprekken van jouw comfortzone. Je wilt jezelf dus uitdagen om af en toe oncomfortabel te zijn. Dit gaat je helpen om nieuwe, krachtige overtuigingen te creëren over jezelf en over de wereld. Hoe groter jouw comfortzone wordt, hoe meer jij in je kracht staat. Angst en onzekerheid maken plaats voor meer zelfvertrouwen en liefde, waardoor je automatisch een positiever zelfbeeld ontwikkelt.

  1. Vraag om hulp bij een professional

Je kunt natuurlijk proberen om alles zelf te doen, maar wanneer het om je onbewuste belemmerende patronen gaat is dit niet altijd makkelijk. We zijn als mens nou eenmaal zo gemaakt dan we onze eigen blinde vlekken vaak niet kunnen waarnemen. Vaak ervaren we innerlijke conflicten en zit ons hoofd vol met allerlei gedachten, waardoor we vastlopen. Een professional kan hierbij uitkomst bieden, door je bewust te maken van je onbewuste blokkades en je de tools te geven om deze (samen) te doorbreken. Voorbeelden van goede professionals om jouw zelfbeeld te verbeteren zijn: (holistische) psychologen, gespecialiseerde coaches (zoals NLP-practitioners), lichaamswerkers/lichaamsgerichte therapeuten, hypnose therapeuten en diëtisten met een holistische aanpak. Voelt de stap naar een professional nog te groot of overbodig, maar wil je wel aan de slag met het ontwikkelen van een positief zelfbeeld? Sluit je aan bij onze First Community en krijg toegang tot exclusieve content, tools, inspirerende sprekers, masterclasses, events en nog veel meer. Meer lezen over wat First Community voor jou kan betekenen? Bekijk het hier. Liever één op één aan de slag? Bekijk dan eens het aanbod op www.naomialisa.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *