Blogs over persoonlijke groei

Balans als uitgangspunt voor succes, geluk & gezondheid

Loop je vast en zit je even niet zo lekker in je vel? Of struggle je met een gesprek aan energie of levenslust? Dan is er ergens sprake van een disbalans. Ook wanneer je geen klachten ervaart is het belangrijk om balans na te streven. Balans is dé sleutel naar succes, geluk en gezondheid. In deze blogpost lees je waarom balans zo belangrijk is en hoe je een disbalans kan herkennen en oplossen.

Balans
Balans is belangrijk in elk aspect van je leven. Denk bijvoorbeeld aan de balans tussen geven en nemen in relaties, de balans tussen inspanning en ontspannen, tussen lichaam en geest, emoties en mentaliteit, mannelijke en vrouwelijke energie, en noem zo maar op. Alle uitdagingen in je leven komen voort uit een disbalans. Elke uitdaging kan daarom worden aangepakt door op zoek te gaan naar de oorzaak van de disbalans en de benodigdheden om deze balans te herstellen. 

Disbalans als kans
Altijd in balans zijn is onmogelijk. Soms hebben we tijden van disbalans nodig om lessen te leren. Juist deze uitdagingen zorgen voor nieuwe inzichten en groei. Focussen op altijd in balans blijven is daarom niet realistisch. Een betere focus zou zijn om te focussen op bewustzijn, optimalisatie en groei. Wanneer je uit balans bent heb je eerst bewustwording nodig over deze disbalans, zodat je vervolgens aan de slag kan met optimalisatie voor je groei.

Merk je dat je uit balans bent? Stel jezelf dan de volgende vragen:
1. Op welke gebieden ben je uit balans? Denk bijvoorbeeld aan ‘veel in je hoofd’, ‘over-emotioneel’, ’te weinig discipline’, ’teveel AAN staan’.
2. Wat heb je nodig om de balans te herstellen? (vaak het tegengestelde van wat je bij punt 1 hebt geantwoord)
3. Hoe kun je dit doen? Maak een plan om hieraan te werken.
4. Werk actief aan je intentie en blijf accountable. Houd je aan je plan of stel bij waar nodig.

Binnen FIRST vormt balans de fundering van onze community. Al onze meetings, workshops, cursusmaterialen en events dragen daarom bij aan bewustwording en optimalisatie van de balans binnen en tussen alle gebieden van jouw leven: fysiek, mentaal, emotioneel, relationeel en spiritueel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *