Blogs over persoonlijke groei

De invloed van overtuigingen op jouw leven

Of je je er nou bewust van bent of niet, jij bent letterlijk het resultaat van jouw overtuigingen. De overtuigingen die jij hebt bepalen grotendeels hoe jouw leven eruit ziet. Stel je eens voor dat je deze overtuigingen zelf kunt beïnvloeden, hoeveel leiderschap zou je dan kunnen nemen over jouw leven. Wat overtuigingen zijn en hoe je dit vóór je kunt laten werken lees je in deze blogpost.

Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen kun je zien als de bril waarop jij jezelf en de wereld waarneemt. Het bestaat uit wat jij gelooft en bepaalt daardoor hoe jij jezelf en de realiteit ervaart. Het zijn als het ware gedachten met een extra lading. De extra lading zorgt ervoor dat de gedachten extra veel kracht hebben, waardoor jij het als waarheid aanneemt. Overtuigingen zijn opvattingen over jezelf, situaties en andere mensen. Overtuigingen heb je zelf gecreëerd op basis van gedachten, voortkomend uit bepaalde ervaringen, uit het verleden. Overtuigingen kunnen behulpzaam of belemmerend werken, afhankelijk van of het gaat om positieve of negatieve overtuigingen.

Positieve en negatieve overtuigingen

Een positieve overtuiging is een bekrachtigende overtuiging, die een positief effect heeft op hoe jij jezelf en de wereld waarneemt. Voorbeelden van dergelijke overtuigingen zijn bijvoorbeeld:

‘Ik kan goed leren’

‘Ik ben het waard om veel geld te verdienen’

‘Ik heb altijd geluk’

‘Mijn leven zit vol met kansen’

‘Ik ben trots op hoe ik ben als persoon’

‘Ik kan alles bereiken wat ik wil, als ik het zelf maar geloof’

Negatieve overtuigingen werken daarentegen belemmerend en hebben een belemmerend effect op hoe jij in het leven staat. Voorbeelden van negatieve overtuigingen zijn bijvoorbeeld:

‘Iedereen is altijd tegen mij’

‘Ik moet me aanpassen aan anderen om lief gevonden te worden’

‘Ik heb altijd pech’

‘Mannen zijn niet te vertrouwen’

‘Vrouwen zijn zwak’

‘Het leven overkomt mij en ik heb hier zelf geen invloed op’

Het ontstaan van overtuigingen

Overtuigingen komen voort uit ervaringen uit het verleden, de omgeving waarin we zijn opgegroeid en de beperkingen en trauma’s van onze ouders/opvoeders. Kernovertuigingen vormen de basis van wie jij (denkt dat je) bent, en deze zijn vaak al ontstaan in de eerste 7 jaar van je leven. In deze periode neem je dingen sneller als waarheid aan van je omgeving en kun je zelf nog niet goed een inschatting maken over de situatie. Opmerkingen van je ouders of op de basisschool worden hierdoor sneller als waarheid opgeslagen in je onbewuste brein. Je onbewuste brein in het deel van je hersenen waarin herinneringen, trauma’s en patronen liggen opgeslagen.

Het effect van overtuigingen

Doordat informatie uit je omgeving sneller doordringt tot je onderbewustzijn, vormt deze informatie nu een soort ‘basisprogramma’ waarop je leeft. Je kunt dit zien als het downloaden van informatie op de harde schijf van een computer. Door een computer op een bepaalde manier te programmeren past hij automatisch zijn ‘gedrag’ hierop aan. Zo werkt het ook bij mensen, wanneer overtuigingen worden ‘gedownload’ van de omgeving en terechtkomen in het onderbewustzijn. Je bent dan op een bepaalde manier geprogrammeerd, waardoor je bijpassend gedrag gaat vertonen. Je gedrag is dus een direct gevolg van de overtuigingen die je over jezelf en de wereld hebt gecreëerd, die liggen opgeslagen in je onderbewustzijn. Belemmerende overtuigingen kunnen op deze manier je potentie blokkeren en zorgen ervoor dat je niet kunt leven vanuit je gevoel (je authentieke zelf).

Overtuigingen veranderen

Vanaf het moment dat je een overtuiging als waarheid aanneemt, vormen ze jouw realiteit. Je ervaart dan op de betreffende gebieden meer onzekerheid en beperkingen. Deze beperkingen worden telkens erger, elke keer als jij ze bevestigt door ze te denken en uit te voeren. Gelukkig kun je zelf actief aan de slag met je overtuigingen, zodat je de blokkades in je onderbewustzijn kunt doorbreken. Bij kinderen is dit makkelijker dan bij volwassenen, omdat de overtuigingen nog minder kracht hebben (want ze zijn minder vaak herhaald). Kinderen verkeren bovendien nog een staat van zijn waardoor je makkelijker toegang hebt tot hun onderbewustzijn. Bij (jong)volwassenen hebben we daarentegen vaak technieken nodig om deze staat van zijn actief te creëren, zodat de overtuigingen in het onderbewustzijn kunnen worden aangepakt.

Manieren om overtuigingen te transformeren

Om overtuigingen te transformeren is de eerste stap altijd om bewustwording te creëren. Als je je niet bewust bent van je beperkende overtuigingen, dan kun je ze ook niet transformeren. De meest laagdrempelige manier om hiermee aan de slag te gaan is zelfonderzoek. Meer informatie hierover lees je in deze blogpost over schaduwwerk.

Als je je vervolgens bewust bent van de beperkende overtuigingen kun je gebruikmaken van de kracht van herhaling om ze te veranderen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van positieve affirmaties. Positieve affirmaties zijn bekrachtigende zinnen/overtuigingen die je door middel van herhaling steeds verder kunnen laten doordringen tot je onderbewustzijn. Meer informatie over positieve affirmaties lees je in de blogpost over Transformeer je leven met de magische werking van affirmaties.

Andere manieren om overtuigingen te transformeren zijn bijvoorbeeld (zelf)hypnose, NLP, EFT, energie, psychologie, lichaamswerk en embodiment werk. Al deze technieken zorgen ervoor dat je onbewuste blokkades in je onderbewustzijn kunt doorbreken ( dus ook wanneer je je hier zelf nog niet bewust van bent).

Tot slot kan het helpen om met je omgeving in gesprek te gaan om eventuele ‘blind spots’ naar boven te halen. Door anderen als spiegel te gebruiken kun je je bewustzijn verhogen en je (daarvoor onbewuste) overtuigingen doorbreken. Wil je hier samen met een groep gelijkgestemden mee aan de slag? Bij First Community bieden we je de kans om hier met behulp van verschillende bijeenkomsten, cursusmaterialen en tools mee aan de slag te gaan. Bekijk wat First Community voor jou kan betekenen. Liever één op één aan de slag? Bekijk het aanbod op www.naomialisa.com

One thought on “De invloed van overtuigingen op jouw leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *