Wat is Systemisch Werk?
Systemisch werken gaat ervan uit dat wanneer er een probleem is, je niet alleen moet inzoomen op de situatie of persoon, maar vooral ook zou moeten uitzoomen om te kijken naar het grotere geheel. We maken allemaal deel uit van groepen (systemen), waarbinnen (onbewuste) patronen en dynamieken bepalen hoe individuen zich bewegen. Door te kijken naar dit geheel kun je met systemisch werk verborgen patronen, dynamieken en blokkades in deze systemen zichtbaar maken, zodat problemen de kern kunnen worden aangepakt.
De bekendste vorm van systemisch werk: een familie opstelling
Heb jij wel eens problemen ervaren binnen je familie? Een bekend systeem waar iedereen onderdeel van is, is je familie. Een bekend voorbeeld van systemisch werk is daarom ook een familie opstelling. Een opstelling kun je zien als een fysieke uitbeelding van een systeem en bijbehorende (onbewuste) patronen waar jij onderdeel van bent. Onbewuste blokkades, trauma’s en dynamieken kunnen op deze manier aan het licht worden gebracht. Waarom je dit zou willen? Een familie opstelling kan veel inzicht geven in waarom je tegen bepaalde problemen aanloopt en hoe dit verband houdt met de patronen in je familie. Ook kun je via een opstelling ontdekken wat je eigen onbewuste patronen zijn, zodat je dit bij jezelf kunt aanpakken.
Hoe werkt een familie opstelling?
Opstellingen kunnen op verschillende manieren worden gedaan. De meeste bekende is een opstelling met personen, ook wel representanten genoemd. Hierbij wordt een groep mensen ingezet om een persoon of element te representeren in de opstelling. Zie het voor je als een toneelstuk, maar dan zonder dat er wordt geacteerd (een opstelling is namelijk levensecht!). Zo’n opstelling is mogelijk doordat er wordt afgestemd op ‘het veld’, waar alle informatie van gebeurtenissen uit het verleden in liggen opgeslagen. Zo komen veel mensen er bijvoorbeeld achter dat er sprake is geweest van bepaalde trauma’s in de generatie voor hun. Vaak herhalen deze gebeurtenissen zich, totdat iemand de blokkades heelt. Generationeel trauma wordt namelijk ‘doorgegeven’, totdat iemand zich er bewust van wordt en de patronen doorbreekt.
Basisprincipes van systemisch werk
Systemisch werk gaat uit van een aantal basisprincipes, zoals de manieren waarop jij en je ouders zich tot elkaar behoren te verhouden. Wanneer de basisprincipes van systemisch werk niet worden ‘nageleefd’, is er sprake van een blokkade. Deze blokkades kunnen allerlei vervelende gevolgen hebben, waaronder: Ziekten, Ongezonde patronen, Problemen in relaties, Lichamelijke klachten, Mentale klachten, Gebrek aan energie, Niet weten wie je bent of wat je wil, Angstklachten etc.
Wil jij een keer zo’n opstelling meemaken om inzicht te krijgen in verborgen patronen, trauma’s, blokkades en dynamieken in je (familie of organisatie)systeem? Zorg er dan voor dat je naar het kerstgala van FIRST Community komt op 23 december 2023. Ben je benieuwd naar meer informatie over systemische principes en wil je zelf aan de slag met opstellingenwerk? Bekijk dan het cursusmateriaal op www.firstcommunity.nl.