Blogs over persoonlijke groei

Helen en meer in je kracht staan met shadow work

Was jij vroeger bang in het donker? Grote kans dat je dan wat schaduwwerk te doen hebt. Donker is namelijk niets om bang voor te zijn, het brengt je juist meer licht. ‘Darkness is your greatest teacher’. Je moet alleen wel even weten hoe je ermee om kan gaan, zodat het je een stap vooruit brengt in plaats van achteruit. Dit is de essentie van schaduwwerk.

Shadow Work, wat is het?

Schaduwwerk is het innerlijk werk dat je doet om je bewust te worden van alle ‘donkere’ stukken in onderbewustzijn, zodat je hier meer regie over krijgt. Je onderbewustzijn slaat alle herinneringen, onderdrukte gevoelens, beperkende overtuigingen en trauma’s namelijk op (denk aan je primitieve instincten). Wanneer je hier nooit naar kijkt, hebben al deze aspecten onbewust invloed op je leven. Je wordt bijvoorbeeld vaak getriggerd, reageert over-emotioneel op bepaalde situaties of ervaart andere onenigheden met je omgeving. Als gevolg hiervan voel je je mogelijk regelmatig onbegrepen en verward. Je bent je er dan nog niet bewust dat je deze situaties onbewust zelf uitlokt. Dit wordt namelijk veroorzaakt door je schaduw. Je schaduw is een deel van jouw onderbewustzijn, waar bijvoorbeeld nog oude gevoelens van woede, jaloezie en verdriet in liggen opgeslagen. Deze opgeslagen emoties en herinneringen beïnvloeden op dagelijkse basis jouw gedrag.

De impact van je schaduw

Iedereen heeft een schaduw. Je kunt dit zien als je blinde vlekken. Je schaduw bevat bijvoorbeeld negatieve overtuigingen, trauma’s uit het verleden en je ongezonde gedragspatronen als gevolg hiervan. Je schaduw wijst op een deel van jou wat ‘er niet mag zijn’. En juist deze onderdrukking zorgt voor problemen. Hoe meer je je schaduw onderdrukt en hoe minder bewust je hiervan bent, hoe ‘donkerder’ het wordt. De negatieve impact die het heeft op je relaties en ervaring van je realiteit wordt hierdoor groter. Een mooi gezegde is ‘alles wat je niet accepteert in jezelf, wordt buiten jezelf gecreëerd’. Je omgeving is dus je grootste spiegel als het gaat om het herkennen van je eigen schaduwkanten.

‘Hug your demons’ als oplossing

Schaduwwerk zorgt ervoor dat onbewuste belemmerende overtuigingen, trauma’s en gedragspatronen aan het licht komen. Door bewustwording hierop te creëren haal je het ‘uit de schaduw’, waardoor je er meer zicht op krijgt. De kans dat je schaduw je onbewust belemmert wordt hierdoor automatisch kleiner. Als je vervolgens ook nog aan de slag gaat met het onderzoeken van de oorzaak en het helen hiervan, kun je je schaduwkanten zelfs volledig transformeren, zodat het helemaal geen belemmering meer vormt. Om dit te bereiken heb je echter wel een flinke dosis zelfliefde, zelfcompassie en eerlijkheid naar jezelf nodig. Je moet jezelf leren om je donkere kant te omarmen, door het volledig te accepteren (alleen dan kan je het transformeren). Bovendien moet je op creatieve wijze leren omgaan met je ego, die al je onopgeloste zaken liever ‘veilig’, achter slot en grendel laat. Een goede coach of een andere vorm die als spiegel dient is daarom bijna altijd noodzakelijk in je proces wanneer je op diepere lagen aan jezelf wilt werken.

Is schaduwwerk gevaarlijk?

Nee. Je hoort wel eens dat schaduwwerk gevaarlijk kan zijn, maar niets is minder waar. Het woord schaduw klinkt voor sommige mensen misschien spannend, maar je schaduw of donkere kant is niet slecht. Het is een onderdeel van mens zijn. Zolang je er bewust mee omgaat is schaduwwerk daarom nooit gevaarlijk. Sterker nog, het werkt juist helend en heeft een positief effect op je leven. Een kanttekening hierbij is wel dat er altijd balans moet zijn tussen het focussen op schaduwwerk en het focussen op positiviteit. Je wilt voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt, dus probeer altijd een positieve focus aan te houden, ook als je de donkere stukken van je schaduw opzoekt.

Vormen van schaduwwerk

Schaduwwerk kan op verschillende manieren worden beoefend. Alle methodes die ondersteunen bij het bewustmaken van je onderbewustzijn kunnen vallen onder schaduwwerk. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hypnose
  • NLP (neuro linguistisch programmeren)
  • Embodiment werk (zoals lichaamswerk en ademwerk)
  • Familie opstellingen en systemisch werk
  • Plant Medicijnen
  • Diverse tantra workshops
  • Vormen van (lichaamsgerichte) therapie

Liever eerst zelf met schaduw werk aan de slag? Journallen is een ideale manier om met zelfonderzoek aan de slag te gaan. Aan de hand van bepaalde vragen kun je achter onbewuste patronen komen. Bovendien helpt schrijven om je gedachten te ordenen en meer in contact te komen met onderliggende gevoelens.

Bij First Community ondersteunen we schaduwwerk door middel van verschillende tools, waaronder interactieve workshops, bekende sprekers, een database vol cursusmateriaal, ervaren coaches, journal vragen voor zelfonderzoek en een community vol met leden die als spiegel kunnen dienen tijdens je proces. Wil je schaduw werk combineren met een één op één embodiment sessie of coachgesprek, bekijk dan ook eens het aanbod op www.naomialisa.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *