Blogs over persoonlijke groei

Het belang van routines voor je mentale gezondheid

Hou jij van structuur of ga je liever met de flow mee? Ongeacht je persoonlijke voorkeur hebben routines altijd een diepgaande invloed op je mentale gezondheid. Enkele basisvoorwaarden voor een fitte mind zijn bijvoorbeeld: rust, reinheid & regelmaat. Bovendien bieden routines een gevoel van stabiliteit én stellen ze ons in staat om consistent aan onze doelen te werken, zodat we een leven kunnen creëren dat voldoet aan onze kernwaarden. Meer over het belang van routines lees je in deze blogpost.

Rust, reinheid en regelmaat

Zoals net al kort benoemd in de vorige alinea, dragen routines bij aan de menselijke behoefte aan rust, reinheid en regelmaat. Routines zorgen ervoor dat ons onderbewustzijn weet wat het kan verwachten, het wordt zelfs ingesteld op de automatische piloot zodat je er niet meer actief over hoeft na te denken. Dit scheelt een hoop moeite en kan behoorlijk wat (keuze) stress besparen. Je houdt op deze manier meer tijd over om te genieten van het huidige moment.

Gezonde Gewoonten

Los van het feit dat routines voor meer innerlijke rust zorgen, kunnen routines ons ook helpen om gezonde gewoonten te ontwikkelen en ze consistent uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan fitness workouts, het voorbereiden van gezonde maaltijden, ontwikkelen van een positieve mindset en creëren van voldoende rustmomenten. Op deze manier kunnen routines dus bijdragen aan zowel je fysieke als je mentale gezondheid.

Voldoening

Het uitvoeren van routines geeft een gevoel van voldoening. Bovendien kun je zelf bepalen welke routines je jezelf wilt aanleren, waardoor je zelf de regie neemt over hoe jouw leven(stijl) eruit ziet. Je kunt je leven precies zo inrichten als jij wilt, op basis van jouw kernwaarden. Een mooie gezegde is ook wel: “je bent wat je doet, niet wat je zegt dat je doet”. Je dagelijkse acties bepalen wie jij bent als persoon, en met behulp van routines kun jij hier zelf invloed op uitoefenen.

Structuur en productiviteit

Eén van de belangrijkste redenen dat routines bijdragen aan je succes is dat dat zorgt voor structuur. Structuur is nodig om overzicht te bewaren en bevordert daardoor de productiviteit. Ons prestatievermogen neemt hierdoor toe en we houden meer tijd over voor andere taken.

Wil je in samenwerking met gelijkgestemden aan de slag met het ontwikkelen van krachtige routines? Bij FIRST Community bieden we deskundige ondersteuning om jou te helpen succesvolle gewoonten te ontwikkelen om meer uit je leven te halen. Bovendien hebben we wekelijkse meetings, een database vol cursusmateriaal en toffe events, allemaal gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *