Blogs over persoonlijke groei

Tips voor emotie-regulatie: Dit is hoe jij beter leert omgaan met emoties 

Vind jij het lastig om je gevoelens echt te voelen? Of ben je juist iemand die moeite heeft met het reguleren van emoties? Grote kans dat je dan niet helemaal in je kracht staat. Emoties zijn een essentieel onderdeel van het mens zijn. Het zijn je ‘teachers’ en ze leren je wat goed is voor jou en je levenspad. Dit werkt echter alleen wanneer je ze ook daadwerkelijk kunt voelen, zonder jezelf hierin te verliezen. Makkelijker gezegd dan gedaan voor de meesten. In deze blogpost lees je tips over hoe je op een gebalanceerde manier omgaat met emoties, zodat ze jouw trouwe boodschappers worden in plaats van een verstorende factor in jouw leven. 

Wat zijn emoties eigenlijk?

Het woord emotie betekent letterlijk ‘energy in motion’, oftewel: energie in beweging. Het woord zegt dus eigenlijk al genoeg over de bedoeling ervan. Energie moet in beweging zijn, zodat het kan veranderen. Het leven is constant in verandering, net als wij. Als we tenminste echt leven.. en echt voelen.. Emoties worden ook wel eens boodschappers van de ziel genoemd. Ze leren jou namelijk precies wat wel en niet overeenstemt met jouw unieke behoeften. Door naar je emoties te luisteren, kun je dus leren te leven naar jouw waarheid. Zo kun je trouw blijven aan je eigen waarden en zonder twijfel het pad van je levensmissie volgen.

De valkuil van emoties

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat jijzelf of iemand uit je omgeving zijn emoties niet onder controle had. Misschien was er sprake van overdreven slachtoffergedrag, uitbarstende woede, onredelijke beschuldigingen, extreme wanhoop of paniek. Emoties zijn in dit geval niet altijd dienend, afhankelijk van hoe je ermee omgaat. Soms kunnen emoties namelijk buitenproportioneel zijn. Er is dan sprake van onderliggend trauma. In dat geval zijn de emoties niet meer zulke trouwe boodschappers die jou op het juiste pad houden, maar kunnen ze je juist belemmeren als je je erdoor laat leiden. Doordat er een oude wond wordt getriggerd, kan iemand overdreven emotioneel reageren. De emoties kunnen dan de overhand nemen, waardoor je niet meer in staat bent logisch na te denken. In dit soort gevallen is het slim om aan de slag te gaan met innerlijk werk om (toekomstige) problematische situaties te voorkomen.  

De oplossing voor heftige reacties 

Gelukkig is er een manier om de valkuil van emoties aan te pakken. Heling door middel van innerlijk werk stelt je namelijk in staat om onderliggende triggers te helen, waardoor je oude pijn en trauma los kunt laten. Een volledige aanpak vraagt om mentale reflectie (schaduwwerk) en een vorm van zenuwstelsel werk zoals embodiment, lichaamswerk en ademwerk, of andere methoden om het onderbewustzijn te resetten, zoals hypnose, EFT, visualisaties en EMDR. 

Triggers are treasures: Zelf aan de slag met heling

Triggers hoeven absoluut niet negatief te zijn. Het tegendeel is waar wanneer je zelf de regie leert te nemen over de situatie. Op het moment dat je wordt overweldigd door je emoties, biedt de bewustwording van jouw onderliggende triggers een kans om je oude wonden te helen. Een goed voorbeeld hiervan is door te gaan mediteren op het moment dat je emoties de overhand dreigen te nemen. Hierbij geldt: ‘feel to heal’. Kijk of je tijdens de meditatie kan ontdekken wat de daadwerkelijke reden is waarom je je zo voelt. Wat is het onderliggende thema? Heling werkt alleen wanneer je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor jouw gevoel. Vraag jezelf dus af welke belemmerende overtuigingen ervoor zorgen dat je deze heftige emoties ervaart. Meer lezen over wat belemmerende overtuigingen zijn? Lees hier de blogpost over overtuigingen.

Wil je hier samen met een groep gelijkgestemden mee aan de slag? Bij First Community vind je een uitgebreid aanbod met cursusmateriaal waarin je samen of alleen aan de slag kunt met heling en innerlijke transformatie. Verder kun je ook op andere manieren investeren in je persoonlijke groei, middels leerzame content, inspirerende sprekers, opdrachten, schaduwwerk, tools voor zelfonderzoek en ondersteunende videos en meditaties. Liever 1 op 1 aan de slag met heling en persoonlijke groei? Bekijk dan eens het aanbod op www.naomialisa.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *