Blogs over persoonlijke groei, Feminine blogs

Wat is trauma en hoe kun je vluchtgedrag in ongezonde patronen voorkomen?

Herken je dat gevoel dat je er alles aan doet om ongezonde patronen te doorbreken, maar dat het voelt alsof je tegen de stroming in aan het zwemmen bent? Hoe kan het dat het doorbreken van ongezonde patronen zo lastig is? Om hierachter te komen en te ontdekken hoe we dit kunnen veranderen, moeten we eerst weten waardoor deze patronen ontstaan. Het korte antwoord hierop is trauma. In deze blogpost lees je meer over wat trauma is en hoe trauma werk je kan ondersteunen bij het doorbreken van belemmerende patronen. 

Wat is trauma?

Veel mensen denken bij trauma aan een heftige gebeurtenis die je meemaakt, zoals een ongeluk of misdaad. Alhoewel dit ook zeker als trauma kan worden gezien, kan trauma ook juist voortkomen uit een tekort aan iets. Kun jij jezelf bijvoorbeeld herinneren dat je als kind wel eens iets hebt gemist? Scheikundig zou je kunnen zeggen dat het gaat om een tekort aan bepaalde hormonen, zoals serotonine of dopamine. Vanuit energetisch perspectief kun je dit zien als een tekort aan emoties, waardoor niet is voldaan aan bepaalde behoeften van jou. Voorbeelden hiervan zijn: liefde, geborgenheid, compassie en respect. Als gevolg van dit tekort kun je gevoelens ervaren van bijvoorbeeld angst, verdriet en boosheid. Wanneer je deze gevoelens niet goed verwerkt, blijft er (onbewust) altijd een gevoel van leegte aanwezig in jou. Er is dan sprake van een blokkade, trauma, in jouw onderbewustzijn, totdat jij deze heelt. Op mentaal niveau uit zich dit bijvoorbeeld in beperkende overtuigingen, die ervoor zorgen dat jij niet helemaal in je kracht staat.

Het gevolg van een tekort en vluchtgedrag

Als je mocht kiezen tussen een warm bad of een ijsbad, welke zou je dan kiezen? De gemiddelde Nederlander zou, in ieder geval in de winter, kiezen voor een warm bad. Geen wonder, want mensen zijn van nature pijn vermijdend. De leegte die we (onbewust) ervaren als gevolg van trauma proberen we daarom ook vaak op te vullen met allerlei middelen of personen. Denk hierbij aan alcohol, drugs, dure spullen, overeten, prestatiedrang of de zoektocht naar de perfecte partner om jou ‘compleet’ te maken. Wat we vaak vergeten is dat al deze zaken buiten ons, ons nooit van binnen vervuld kunnen laten voelen. Is het jou ooit gelukt om de binnenkant van je auto schoon te maken zonder er in te stappen? Waarschijnlijk niet.. en zo werkt dat ook met het (onbewuste) tekort wat we ervaren als we blokkades hebben. Er bestaat geen oplossing tegen trauma buiten onszelf. De dopamine boost die we tijdelijk kunnen ervaren door externe prikkels is natuurlijk fijn, maar binnen no-time is dit effect voorbij en gaan we op zoek naar meer. Zo raak je voordat je het weet verstikt in allerlei ongezonde patronen en gewoonten, die je potentie enorm kunnen belemmeren.

Heb ik ook trauma’s?

Ja, ook jij hebt trauma. Of je er last van hebt is een tweede, maar we hebben allemaal trauma’s. Of het nu gaat om innerlijke kind wonden, iets heftigs wat je hebt meegemaakt of juist iets heel kleins, iedereen heeft blokkades. Wist je dat je trauma zelfs kunt overnemen van je familie? Zo zie je bijvoorbeeld vaak dat seksueel trauma in de moederlijn zich herhaalt, totdat iemand uit de familielijn het aankijkt en heelt. In principe hoef je geen trauma werk te doen wanneer je nergens last van ondervindt, maar iedereen die weleens tegen moeilijkheden aanloopt heeft baat bij zelfonderzoek en heling. Herken jij jezelf in vluchtgedrag, ongezonde gewoonten, relatie issues, mentale uitdagingen of emotionele klachten? Dan is trauma werk essentieel om blokkades te doorbreken om weer meer in lijn te komen met jouw persoonlijke behoeften en drijfveren. 

Wil je zelfstandig aan de slag met het doorbreken van blokkades en trauma werk? Bij FIRST Community hebben we uitgebreid cursusmateriaal beschikbaar om hier gezamenlijk of zelfstandig aan te werken. Denk bijvoorbeeld aan innerlijke kind meditaties, vragen voor zelfonderzoek, healing technieken, opdrachten en een database vol masterclasses van experts en bekende sprekers. Ook organiseren we regelmatig events waarin we aan de slag gaan met lichaamswerk, ademwerk en andere methode. Liever 1:1 begeleiding tijdens jouw proces? Bekijk dan ook eens het sessie aanbod op: www.naomialisa.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *