Tegenwoordig ontkom je er bijna niet meer aan. Overal zie je perfecte plaatjes van fitness modellen, celebrities in bikini, sixpacks op reclameborden en zelfs de producten in de supermarkt proberen je de kant op te drukken dat het ‘nooit goed genoeg’ is. Zodra je je social media pagina opent word je geconfronteerd met het feit dat je ‘nog niet bent waar je wilt zijn’ en dat iemand anders het ‘altijd beter voor elkaar’ heeft.
Wat is Body Image?
Body Image betekent lichaamsbeeld. Het gaat over hoe jij je lichaam in de spiegel ziet en het oordeel dat je hierover hebt. Body Image kun je opdelen in verschillende niveaus, waaronder:
- Hoe jij jezelf in de spiegel ziet
- De gedachten en overtuigingen die je vervolgens hebt over je lichaam
- De bijbehorende gevoelens die jouw lichaamsbeeld bij je oproept
- Het gedrag dat je vertoond als gevolg van bovengenoemde punten
Op al deze lagen kun je positieve en negatieve aspecten ervaren. Een positief lichaamsbeeld ontstaat wanneer je je lichaam volledig accepteert en waardeert. Door de hoge eisen die we onszelf vaak stellen ervaren velen Body Image echter als iets waar ze op dagelijkse basis mee worstelen, en wat negatieve gevolgen met zich meebrengt.
De impact van Body Image op jouw leven
De ‘het is nooit goed genoeg’ mindset is één van de grootste boosdoeners bij een negatief lichaamsbeeld. De constante druk die we onszelf opleggen resulteert vaker dan we denken in ongezonde obsessies, verstoord eetgedrag, extreme onzekerheden, depressies en burn-out klachten. Het leven lijkt een constante strijd te zijn geworden met ons eigen spiegelbeeld. Ons lichaam wordt niet meer gezien als ons trouwe voertuig, maar eerder als een oneindig durend project, waar we niet bepaald lovend over zijn. Een project dat ons maar al te vaak vastzet in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten, schuldgevoelens, strikte dieetregels en een gevoel van falen.
Het belang van een gezond lichaamsbeeld
Een positief lichaamsbeeld heeft positieve effecten op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Studies tonen onder andere dat dit zorgt voor een meer innerlijke rust, minder ongezonde eetgewoonten, hogere eigenwaarde, minder kans op depressie en minder stressklachten.
Hoe ziet een positief lichaamsbeeld eruit?
Bij een positief lichaamsbeeld accepteer en waardeer je je lichaam zowel van binnen als van buiten. Je besteedt niet te veel aandacht aan details die je in de spiegel waarneemt en vergelijkt jouw unieke lichaam niet met anderen. Hoe jouw lichaam eruit ziet, hoort geen effect te hebben op hoe je je leven leidt en in hoeverre je van je lichaam en je leven kan genieten. Je hebt geen onrealistische verwachting met betrekking tot je uiterlijk en stelt geen voorwaarden aan jezelf als het gaat om welk gewicht je persé moet hebben. Ook een obsessie met de weegschaal en strenge dieetregels vallen niet onder een positief lichaamsbeeld. Evenals obsessief gedrag rondom sporten en het vergelijken van je lichaam nu met hoe je lichaam er een paar jaar geleden uitzag. Wat wel bij een positieve Body Image past, is uit liefde voor je lichaam gaan bewegen, het voeden met gezonde voeding en het de rust geven die het nodig heeft.
Hoe kun je een positiever lichaamsbeeld creëren?
- Verschuif de focus van de buitenkant naar de binnenkant (van hoe je eruit ziet naar hoe je je voelt)
- Werk aan het doorbreken van belemmerende overtuigingen rondom Body Image en voeding
- Beoefen mindfulness om beter te kunnen omgaan met negatieve gedachten
- Voorkom het vergelijken met anderen en ontvolg mensen die een negatieve invloed op je hebben op social media
- Zoek een gespecialiseerde coach die je kan ondersteunen bij het creëren van een gezond zelfbeeld
- Ga aan de slag met innerlijk werk om je mentaal/emotionele blokkades te helen
Bij First Community bieden we kennis en tools om samen met gelijkgestemden aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling. In ons cursusmateriaal vind je alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met het creëren van een positief lichaamsbeeld, inclusief ondersteuning van professionals, inspiratie opnames van bekende sprekers én support van andere community-leden. Liever één op één aan de slag? Bekijk dan eens het aanbod op www.naomialisa.com.
One thought on “Zo creëer je een gezond lichaamsbeeld”